/ september 3, 2019/ Aanleverspecificaties, Algemeen, Algemeen, Artscreens, Buitenreclame, Supermarkten

Voor het aanleveren van een uiting geeft Centercom vaak een sheet met aanleverspecificitaties. Hierin staan verschillende termen vermeld zoals afloop, CMYK/RGB, DPI en FOGRA52 die we hier gaan toelichten. 

Formaat

De eerste stap voor het drukwerk is het bepalen van het formaat van de uiting. Wordt het een A0 poster, een Specialzuil of een SmartScreen? Het is belangrijk om alles gelijk in het juiste formaat te zetten. Blijkt later dat de formaten onjuist zijn, dan moet de vormgeving vaak volledig aangepast worden en dit kost veel tijd.

Afloop bij drukwerk

Er wordt altijd gevraagd om drukwerk met afloop aan te leveren. Afloop houdt in dat het ontwerp doorloopt over het eindformaat van het drukwerk. Dit wordt gevraagd omdat het drukwerk nog gesneden moeten worden en er niet op 0,1 mm precies gesneden kan worden. Zonder afloop is er kans op een witte rand rondom het ontwerp. De snijtekens geven aan waar het drukwerk gesneden moet worden.  

Veiligheidsmarges bij drukwerk

Om te zorgen dat niets van het ontwerp verdwijnt achter frames of plakranden, is er een veiligheidsmarge ingesteld. Dit geeft aan hoe ver belangrijke tekst van de rand van het ontwerp af moet staan.

Kleur

Wat zijn de verschillen tussen CMYK, RGB of PMS? Drukwerkkleuren hebben een andere weergave dan digitale kleuren. Inkt van drukwerk absorbeert licht en een digitaal scherm produceert zelf licht.

CMYK-kleuren

CMYK is een systeem dat gebaseerd is op 4 basiskleuren: cyaan, magenta, yellow en key (zwart). Het wordt voornamelijk gebruikt bij full-colour drukwerk. Door de kleuren in verschillende doseringen te combineren kunnen alle kleuren uit het CMYK-spectrum nagebootst worden.

RGB-kleuren

Het RGB-systeem bestaat uit rood, groen en blauw. Het worden ook wel licht- of monitorkleuren genoemd. RGB-kleuren worden vooral gebruikt voor beelden die digitaal vertoond worden op schermen.

Als een drukwerkbestand opgemaakt is in RGB-kleuren moet deze omgezet worden naar CMYK-kleuren. Het kleurenbereik in RGB is groter dan CMYK, hierdoor kunnen bij het omzetten kleurafwijkingen ontstaan.

PMS-kleuren

PMS staat voor ‘Pantone Matching System’. Het is een kleuren systeem dat samengesteld is door het bedrijf Pantone. Het systeem zorgt ervoor dat een kleur overal ter wereld exact gelijk is. Pantone kleuren zijn daarom zeer geschikt voor bedrijfslogo’s en huisstijlen. Let wel: steunkleuren en proceskleuren zijn extra kleuren naast zwart en/of full-colour.

Beeld

In het artikel Aandacht trekken doe je zo gaven wij tips over de opmaak van een poster. Naast typografie kan beeld een belangrijk onderdeel van een uiting zijn. Voor een ‘beeld’ gelden er enkele termen.

Resolutie

Resolutie geeft aan hoeveel pixels er in een uiting zitten. Hoe meer pixels, hoe scherper de afbeelding zal worden. Resolutie is ook een term voor beeldschermen. Het geeft de breedte en de hoogte van een scherm aan in pixels.

DPI

DPI staat voor dots per inch, het aantal pixels of inktpuntjes per inch (2,54 cm). De ideale DPI voor drukwerk is 300. Beelden worden hierdoor scherp gedrukt. Details, teksten, kleur verlopen en schaduwen worden goed weergegeven. Voor een digitale uiting op de [SmartScreens] en [ArtScreens] voldoet 72 DPI.

Bestandsformaten

Voor uitingen bestaan er verschillende bestandsformaten. De bestandsformaten zijn te herkennen aan de drie of vier letters na de punt van de bestandsnaam.

Een JPEG wordt veelal gebruikt voor het opslaan van afbeeldingen. Het voordeel van dit formaat is dat de grootte van het bestand aangepast kan worden doormiddel van compressie. Het nadeel hiervan is dat er kwaliteitsverlies op kan treden.

Een PNG is vergelijkbaar met een JPEG. Een PNG kan alleen voor schermen gebruikt worden en niet voor drukwerk. Dit omdat het alleen het RGB-kleurenspectrum ondersteunt.

PDF is het universele bestandsformaat waarin de opmaak intact blijft ongeacht het programma of platform waarin het gemaakt is. PDF moet worden gebruikt bij het aanleveren van drukwerk.

TIFF wordt vooral gebuikt om pixelbestand op te slaan. Het is een universeel bruikbaar Adobe standaard. Met het gebruik van TIFF ontstaat er geen kwaliteitsverlies in tegenstelling tot een JPEG. Hiermee heeft het een hogere kwaliteit en bestandsgrootte.

PSD is eigenlijk hetzelfde als een TIFF, maar omdat een PSD vaak complex is door het gebruik van verschillende beeld-, masker- en verwerkingsniveaus kan de bestandsgrootte groot zijn. Voor een betere uitwisseling is het gebruik van een TIFF beter.

EPS wordt vooral gebruikt voor logo’s, iconen en illustraties. Een EPS is een grafische afbeelding die is opgebouwd uit lijnen en vormen, welke gevuld zijn met kleuren, patronen en effecten. Het voordeel van een EPS is dat het een vector bestand is, dit betekend dat het vergroot en verkleind kan worden zonder kwaliteitsverlies, dit in tegenstelling tot een JPEG, TIFF of PNG.

AI is hetzelfde als een EPS, maar minder gangbaar. Voor vectorbestanden zal eerder een EPS gebruikt worden.

Exporteren

Als het ontwerp klaar is kan het worden gedeeld. Voor drukwerk is de ‘afspraak’ binnen de grafische industrie om dit met PDF-documenten te doen.

Tijdens het exporteren kunnen de afloop en de snijtekens ingesteld worden. De snijtekens geven aan waar het drukwerk gesneden moet worden. Vervolgens kan het ICC-kleurenprofiel gekozen worden. Dit is de kleurruimte van een bepaald drukapparaat. Een ICC-profiel is nodig voor een optimaal resultaat. Het FOGRA52 profiel wordt gebruikt om te drukken op houtvrij ongecoat papier, het kleurenprofiel dat Centercom gebruikt.

Papier

Papier komt in verschillende soorten, maten, gewichten, kleuren en afwerkingen. Posters voor in de 2-Signs, Driehoeksborden, Frames en op de Specialzuilen worden gedrukt op Blueback papier. Dit papier heeft een blauwe achterkant dat zorgt dat de lijm beter hecht en posters niet doorschijnen.

(Bron: www.grootsgedrukt.nl)

 

Let op: Het drukwerk kan altijd iets afwijken, dit omdat er veel factoren meespelen.

Benieuwd naar hoe het drukproces vanaf hier verder gaat? Bekijk dan deze video.

Share this Post