Programmatic Buying

Is niets anders dan een Engels woord voor “geautomatiseerd advertentieruimte inkopen”.

Home Programmatic buying

Programmatic Buying

Programmatic buying kan worden toegepast op onze digitale schermen en betekent eigenlijk niets anders dan, geautomatiseerd advertentieruimte inkopen. Het afrekenen gaat door middel van de CPM methode (kosten per 1.000 mensen). Dit kan een vast bedrag zijn, of een vanaf prijs (floorprice).

HTML 5

Met HTML5 hoeft u maar 1 uiting aan te leveren, deze reageert vervolgens op de ingestelde variabelen (weertype, tijd, of locatie). Hiermee kunt u dus precies adverteren op het moment dat u uw doelgroep wilt bereiken!

Waarom Programmatic Buying?

Met Programmatic Buying kunt u kostenefficiënter adverteren en exact op het moment dat u uw doelgroep wilt bereiken. Het is dus niet meer verplicht om een of twee volle weken in te kopen. De verdere beweegreden(en) om programmatic buying in te zetten kunnen enorm uiteenlopen, maar hieronder volgen de meest gehoorde op een rij.

programmatic buying time

Tijdsbesparing

Omdat u vanuit 1 platform werkt, zou u in uw eentje een campagne op kunnen zetten en uit kunnen voeren. Dit scheelt dus veel tijd, u hoeft namelijk niet meer met verschillende exploitanten te mailen, bellen en/of offertes op te vragen. Het is slechts een kwestie van de gewenste variabelen invullen en kijken welke mogelijke objecten er uit komen rollen. Hier kunt u vervolgens realtime op gaan bieden.

 

programmatic buying doelgroep

Doelgroep segmentatie

Stel u bent een bakker en u wilt uw ham-kaas croissantjes promoten onder studenten in de supermarkt. Dan zou u de targeting kunnen instellen op supermarkten die dicht bij scholen in de buurt zitten. Alle andere supermarkten sluit u dan dus uit. De advertentie laat u dan alleen draaien op maandag, dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag, tijdens de specifieke pauze tijden van de studenten. Op deze manier koopt u natuurlijk veel effectiever in, in plaats van dat u een of 2 volle weken adverteert.

Flexibiliteit

Waar u voorheen vast zat aan een gemaakte afspraak voor een x aantal weken. Past u nu direct uw campagne aan. Sterker nog, u begint te twijfelen of het überhaupt wel een goede creatie was. In dat geval zet u de campagne gewoon uit. Dus of u nu de targeting aanpast, of een geheel nieuwe creatie aanlevert ter vervanging, het is allemaal mogelijk. Houd uw budget op zak voor een betere uiting, of moment.

programmatic buying data

Data

Als eigenaar van een merk weet u meestal zelf al een hoop over uw producten. Hoe gerichter die informatie, hoe beter u PDOOH zou kunnen inkopen. Mocht u zelf al weten waar uw klant rondloopt en wanneer die daar is, dan kunt u alleen dat moment daar inkopen. Centercom weet aan de hand van mobiele data, goede hotspots te vinden waar een specifieke doelgroep oververtegenwoordigd is.

Interesse in programmatic buying?

Hoe werkt het eigenlijk?

Om geautomatiseerd te kunnen kopen heeft u 3 dingen nodig. Een partij die advertentieobjecten aanbiedt (Publisher), software waar deze objecten kunnen worden gekocht (DSP), en een plek waar die 2 elkaar kunnen ontmoeten (SSP). Hieronder leest u per onderdeel hoe dit precies in zijn werk gaat.

Publisher

Een publisher is de eigenaar van een netwerk met digitale advertentieschermen (bijvoorbeeld Centercom), maar dit kunnen ook andere aanbieders zijn. Deze publishers willen haar objecten aanbieden en zijn daarom aangesloten bij een Supply Side Platform (SSP).

Supply Side Platform (SSP)

Een SSP is niets meer dan de software waar het scherm van de desbetreffende publisher op aangesloten is. Deze software zegt telkens het volgende aan alle aangesloten Demand Side Platforms (DSP’s): ik ben scherm x, ik sta op coördinaat x/y en x aantal mensen staan nu voor mijn scherm. Dit scherm kun je kopen vanaf bedrag x.

Demand Side Platform (DSP)

Een DSP is dan weer de software waar de klant alle advertentieruimte op kan vinden en tevens realtime op kan bieden. Op dit platform is het dus mogelijk uw campagne een targeting mee te geven om de juiste doelgroep te bereiken. DSP’s die actief zijn op het gebied van online adverteren, kunnen zien wat de reactie van de doelgroep is op een getoonde DOOH advertentie. Dit maakt van buitenreclame een conversie product, in plaats van een branding product.

Interesse in programmatic buying?

Neem dan contact op met onze in house programmatic buying specialist Junin Boerma. U kunt hem bereiken via junin@centercom.nl, of door gebruik te maken van het onderstaande telefoonnummer.

+31 6 30 68 19 77